Stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

În conformitate cu prevederile HG 1074/2001 prìvind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, pentru o gestionare mai eficìentă a deșeurilor la nivel național și pentru creșterea gradului de reciclare, Guvernul României și-a asumat implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) pentru ambalajele de băutură.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băutură răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplicã pentru ambalaje primare nereutilizabtle din stictă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 I, inclusiv. Pentru a fi ídentificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi  marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, in orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chair dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

În prezent, RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., compania deținătoare a licenței de operare a Sistemului de Garanție-Returnai e (SGR), unic la nivel național, anunță comercianții și producătorii /importatorii de băuturi că a început înregistrarea OBLIGATORIE în baza de date a sistemului, etapa preliminară intrări in funcțiune a SGR.

Platforma de înregistrare a producătorilor/importatorilor și comercianților în SGR este activă în acest moment, înregistrarea realizându-se într-o secțiune separată pentru fiecare din cele două categorii. Înregistrarea in baza de date a sistemului de garanție-returnare se face pe site-ul https://returoser.ro/ și se încheie pe 28 februarie 2023. Conform prevederitor legale, nerespectarea termenului limită de înscriere in platformă poate fi sancționată de Garda Națională de Mediu, cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.
Toate materialele puse la dispoziție de MMAP şi RetuRo pot fi descărcate de aici: http://files.opera-clima.ro/s/iKSzNtYeaPTqWxZ

De asemenea, pentru informații și suport privind înregistrarea în platforma SGB,vă informăm că RetuRo pune la dispoziție un call center – 021 207 00 09 – număr cu tarif normal apelabil din orice rețea, disponibil de luni până vineri între orele 09:00 18:00, cu excepția sărbătorilor legale.