SĂRBĂTOAREA SFINTELOR PAŞTI, ÎN SIGURANȚĂ

Deva, 13 aprilie 2023

 

SĂRBĂTOAREA SFINTELOR PAŞTI, ÎN SIGURANȚĂ

 

La acest sfârșit de săptămână, principalele structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara dispun o serie de măsuri pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică pentru a preveni producerea oricăror evenimente nedorite.

 

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara a dispus intensificarea activităţilor de prevenire a faptelor antisociale, astfel că, în perioada 14-17 aprilie 2023, peste 200 de poliţişti vor acţiona, zilnic, pe raza judeţului Hunedoara în cadrul dispozitivului de ordine şi siguranţă publică, având ca prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor, precum şi intervenţia rapidă, în cazul în care sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Echipajele de ordine şi siguranţă publică vor acţiona astfel încât să asigure protecția cetățenilor, precum și prevenirea și combaterea infracțiunilor, inclusiv a faptelor antisociale specifice aglomerărilor de persoane.

Polițiștii rutieri se vor asigura că traficul este fluent, astfel încât fiecare să ajungă la destinaţie, în timp util şi în siguranţă.

În fiecare zi, peste 40 polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere rutiere, acţionând pentru prevenirea accidentelor grave și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri vor acționa cu 11 de aparate radar pe drumurile publice din judeţ şi vor folosi inclusiv echipamente de ultimă generație (dispozitive radar TruCam), precum şi dispozitive de stabilire a consumului de alcool şi droguri.

În data de 16 aprilie la toate bisericile vor avea loc slujbe religioase la care se preconizează participarea unui număr mare de credincioşi, astfel că echipajele Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara se vor afla în proximitatea lăcașelor de cult, pentru a vă veni în sprijin, dacă este nevoie.

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara a dispus suplimentarea efectivelor de jandarmi la nivelul județului nostru în scopul prevenirii producerii unor fapte de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor și pentru asigurarea intervenției rapide în cazul producerii unor incidente nedorite.

În acest sens, peste 400 de jandarmi vor acționa la nivelul județului Hunedoara, alături de partenerii instituționali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică pe timpul desfășurării evenimentelor religioase, sportive și cultural-artistice, cu precădere în zona lăcașelor de cult, unde preconizăm prezența unui număr ridicat de credincioși în acest sfârșit de săptămână.

De asemenea, jandarmii hunedoreni vor fi prezenți și în zona montană a județului Hunedoara, unde vor avea un rol preventiv, astfel încât să se asigure că nu vor fi probleme. Jandarmii montani hunedoreni se vor afla permanent pe traseele și în stațiunile turistice, echipați și pregătiți să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

În perioada sărbătorilor, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara vor fi la datorie, ca de obicei, și vor monitoriza permanent, dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor lua măsuri imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.

În vederea diminuării posibilităților de producere a unor evenimente nedorite salvatorii hunedoreni acționează și vor acționa pentru aplicarea măsurilor menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților, în locurile unde se preconizează participarea la slujba de Înviere a unui număr mare de credincioși.

În perioada 14 – 17 aprilie, peste 160 de pompieri hunedoreni vor fi pregătiți să acționeze, la nevoie, pentru acordarea asistenței medicale, stingerea incendiilor sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat prin intermediul echipajelor SMURD, care vor acorda primul ajutor medical, dar și transportul persoanelor, aflate în dificultate, la unitățile spitalicești.

Premergător acestui weekend, pompierii au efectuat peste 20 de controale tematice și verificări la lăcașurile de cult din județul Hunedoara, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși.

Personalul Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Hunedoara a avut în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor, pe timpul slujbelor religioase.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, pentru persoanele care se vor afla în zonele turistice sau de agrement, în locurile de cazare, în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber.

Premergător sărbătorilor prilejuite de Paștele Ortodox, specialiștii antidrog au realizat sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, adresate personalului angajat al unităților de cazare, restaurantelor, teraselor și barurilor, în incinta cărora au fost afișate, la loc vizibil, datele de contact ale ale centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog.

Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție și pot duce la depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.

Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe, să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.

Adolescenții care au o problemă legată de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică „SAFE SPACE”, la  nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.

În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea unei fapte care periclitează ordinea și siguranța publică, apelați numărul 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Instituția Prefectului Județul Hunedoara vă urează să aveți parte de un Paște binecuvântat! Să avem cu toții, sărbători frumoase!

                                    Paula Ardelean Sălășan

                                   Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului – Județul Hunedoara