Întâlnire de lucru cu reprezentanții principalelor instituții publice angrenate în administrarea și gestionarea fondului cinegetic al județului Hunedoara
Prefectul județului Hunedoara, doamna Florina Doris Visirin, a convocat astăzi, 12 iulie 2024, o întâlnire de lucru cu reprezentanții principalelor instituții publice angrenate în administrarea și gestionarea fondului cinegetic al județului Hunedoara, reprezentanți ai autorităților cu atribuții în prevenirea accidentelor montane și reprezentanții armelor din Ministerul Afacerilor Interne.
Doamna Florina Doris Visirin a solicitat ca acțiunile de monitorizare a populației de urs din fondurile cinegetice gestionate la nivelul județului Hunedoara să fie sporite, în special în zonele turistice cu risc privind interacțiunea oamenilor cu exemplarele de urs, să se asigure vizibilitatea panourilor de avertizare referitoare la prezența animalelor sălbatice și a recomandărilor autorităților pentru evitarea situațiilor care periclitează viața umană.
Totodată, aducem la cunoștința cetățenilor faptul că structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara și Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara acționează în permanență pentru siguranța cetățenilor și a turiștilor din zonele montane, echipajele fiind pregătite să intervină în caz de necesitate.
În vederea prevenirii accidentelor în zonele turistice montane sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, în zonele unde există posibilitatea interacțiunii om – animal sălbatic, se recomandă cetățenilor următoarele:
- Înainte de a pleca în excursie, stabiliți în detaliu itinerariul, informându-vă din surse oficiale asupra gradului de dificultate al traseului, starea vremii, condițiile climatice locale, starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu. Totodată, este esențial să cunoașteți animalele sălbatice specifice zonei pe care o veți vizita. Această informație vă poate ajuta să știți cum să reacționați corespunzător în prezența lor.
- Indiferent de dificultatea drumeției este mai sigur să parcurgeți traseele montane în grupuri, deoarece animalele sălbatice sunt mai reticente în a se apropia de grupuri mari.
- Plecați pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor. Asigurați-vă că aveți la voi un fluier, o trusă medicală și un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteți alerta rapid autoritățile prin SNUAU 112.
- Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică a celui mai slab din grup.
- Folosiți numai traseele marcate. Urmăriți în permanență marcajele de pe traseu și nu vă abateți de la acestea.
- În cazul apariției dificultăților pe traseu sau a înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cea mai apropiată cabană.
- Nu consumați băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumețiilor.
- Asigurați-vă că acumulatorul telefonului mobil este încărcat, astfel încât să puteți avea legături în situații de urgență.
- În cazul în care întâlniți animale sălbatice pe traseu, evitați pe cât posibil contactul cu acestea, faceți zgomot prin orice mijloace posibile și nu fugiți. Producerea zgomotului ajută la evitarea surprinderii animalelor.
- Dacă observați un animal sălbatic, mențineți distanța de siguranță și nu încercați să vă apropiați pentru a face fotografii sau din curiozitate. În astfel de situații, este vital să rămâneți calmi, să evitați mișcările bruște și să nu fugiți, deoarece acest lucru poate declanșa instinctul de prădător al animalului. Panica poate agrava situația, provocând reacții neprevăzute atât din partea voastră, cât și a animalului.
- Asigurați-vă că alimentele pe care le aveți la dumneavoastră sunt depozitate în recipiente sigure și sigilate, iar dacă vă opriți să dormiți cu cortul în zonele special amenajate, pachetele de hrană trebuie să fie suspendate la distanță de zona de campare pentru a nu atrage animalele sălbatice.
Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția imediată se face prin apelarea numărului unic de urgență 112.
Totodată, pentru o bună operativitate în obținerea de informații care vă pot ajuta în planificarea itinerariului, vă încurajăm să contactați autoritățile abilitate:
Dispeceratul Național Salvamont Vodafone/Fundația Vodafone, 0SALVAMONT sau 0725826668
Dacă vă aflați în pericol, puteți solicita ajutorul jandarmilor montani huneodreni, apelând numerele de telefon ale posturilor montane din:
Câmpu lui Neag Tel. 0254.511.230
Costeşti Tel. 0254.246.511
Grădiştea de Munte Sarmizegetusa Regia Tel. 0254.241.202
Nucşoara Tel. 0254.779.969
Parâng Tel. 0254.543.139
Pasul Vâlcan Tel. 0254.560.130
Rîu de Mori Tel. 0254.876.023
Straja Tel. 0254.560.130
Vaţa de Jos Tel. 0254.228.915