Comunicat de Presă – Eliberare Pașapoarte

Reamintim că, prin Legea nr. 133 din 18 iunie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, care a intrat în vigoare în luna iulie 2018, cadrul normativ a fost modificat.

Principalele modificări aduse în ceea ce privește pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar sunt:
1️. Extinderea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani
2️. Reglementarea situațiilor în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar care este valabil 12 luni.

NU EXISTĂ TAXĂ PENTRU ELIBERAREA PAȘAPORTULUI LA URGENȚĂ, documentele de călătorie se eliberează conform Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Însă, pașaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 3 zile lucrătoare, DOAR ÎN SITUAȚII OBIECTIVE, în care, din motive de sănătate, motive familiale sau motive profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic.
Motivele vor fi dovedite cu acte ce atestă urgența.

În lipsa documentelor care justifică necesitatea și urgența deplasării în străinătate, pașaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 10 zile lucrătoare.

Pentru depunerea cererilor în vederea eliberării pașaportului, cetățenii se programează online pe pagina de internet www.epasapoarte.ro. Totodată, pe aceeaşi platformă, la secțiunea Status pașaport, se poate verifica în timp real stadiul în care se află cererea depusă pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, pe parcursul procedurii de aprobare şi emitere a documentului de călătorie.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Hunedoara va elibera, în continuare, și bonuri de ordine, pentru cei care se prezintă direct la ghișeele serviciului.

Încurajăm cetățenii să se programeze online, astfel timpul de așteptare la ghișeu fiind zero!