Campania Ministerului Afacerilor Interne „O viaţă cât un centenar”

În judeţul Hunedoara, Campania Ministerului Afacerilor Interne „O viaţă cât un centenar”, a început miercuri, 13 iunie, când patru dintre cei șase hunedoreni care au împlinit sau vor împlini anul acesta 100 de ani, precum România, au primit vizita prefectului judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely. El a fost însoţit de reprezentanţi ai structurilor judeţului Hunedoara ale MAI: Inspectoratul de Jandarmi „Decebal”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” și Inspectoratul de Poliţie.

Cei patru hunedoreni care au atins vârsta de 100 de ani au primit din partea Ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, un mesaj de felicitare însoțit de un tricolor și de o insignă cu inscripția „România 100”. Prefectul județului și reprezentanții structurilor MAI din județ le-au dăruit sărbătoriţilor mici cadouri simbolice pentru a marca un veac de istorie trăită.

Prima oprire a fost în satul Ludeștii de Jos din comuna Orăștioara de Sus la casa Savetei Nistorescu. A fost cel de-al 11 lea copil al unei familii din Munţii Orăştiei. A lucrat toată viaţa din greu, la câmp şi acasă. Era vestită pentru hărnicia şi covoarele lucrate la războiul de ţesut. Astăzi, ca să îi omagieze cei 100 de ani de viaţă, casa oamenilor s-a umplut de autorităţi, iar momentul i-a emoţionat pe toţi ai casei.

A urmat să fie felicitat cumnatul său, Petru Nistorescu, care locuiește în același sat. Petru Nistorescu are o poveste fabuloasă. A trăit şi a văzut toate marile schimbări ale ţării, dar nimic nu se compară cu anii de război. A fost încorporat în noiembrie 1939 şi a fost lăsat la vatră în august 1945. Le-a povestit celor prezenţi despre cei şase ani grei în care putea muri în orice clipă. Şi totuşi a scăpat cu viaţă, deşi prea puţini pot să-şi închipuie cum a fost viaţa de soldat în al doilea război mondial.

Următoarea oprire a fost în comuna Beriu, la Dumitru Riviș din satul Căstău, care a marcat deja cei 100 de ani de viață. În ciuda fragilităţii stării sale de sănătate, domnul Dumitru şi cei dragi lui au primit cu bucurie darurile din partea Ministerului Afacerilor Interne.

Ultima vizită a mesagerilor campaniei a fost la casa lui Andreiu Rus din municipiul Orăștie care în luna aprilie a acestui an a sărbătorit 100 de primăveri. Spune că nu se aştepta să adune atâţia ani în tolba vieţii.

Campania „O viaţă cât un centenar” se va încheia în județul Hunedoara cu vizita la celelalte două persoane care urmează să marcheze un veac de viaţă.