Activitățile desfășurate de către DSVSA Hunedoara după notificarea și confirmarea cazurilor de PPA la mistreți

22 ianuarie 2020

COMUNICAT

 REFERITOR LA ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE DE CĂTRE  DSVSA HUNEDOARA ÎN ULTIMA PERIOADĂ DUPĂ NOTIFICAREA ȘI CONFIRMAREA CAZURILOR DE PPA LA MISTREȚI PE FV 65 VULCAN

            În 21.01.2020 a continuat participarea personalului sanitar veterinar în cele 2 filtre rutiere organizate conform planului de măsuri aprobat în CLCB.

            Medicii veterinari care au participat la acțiunile din cele 2 filtre, au dispus 3 sancțiuni contraventionale in valoare de 22.500 lei pentru transportul animalelor (bovine si ovine) fără documente sanitar-veterinare și cu mijloace de transport neautorizate. Sancțiunile au fost dispuse în baza HG 984/ 2005, cu modificările și completările ulterioare.

            În data de 21.01.2020 a avut loc la sediul DSVSA Hunedoara întâlnirea cu responsabilii fondurilor de vânătoare privitor la situația epidemiologică a PPA la mistreți în județul Hunedoara și au fost prezentate detalii tehnice cu privire la recoltarea și transportul probelor de la mistreții vânați și mistreții găsiți morți pe fondurile de vânătoare.

            În conformitate cu procedurile Programului strategic, referitoare la pesta porcină africană și pesta porcină clasică, au fost recoltate probe de la  mistreții vânați pe fondurile de vânătoare din județul Hunedoara. Probele recoltate sunt pregătite în laborator pentru a fi trimise in vederea examinarii prezentei virusului PPC/PPA, la LSVSA Alba. În data de 21.01.2020 au intrat în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, 17 de probe de la mistreții vânați.

            Se efectuează și se monitorizează în permanență măsurile programului de combatere a PPA la mistreți aprobat în CLCB.

           De asemenea, efectivele de jandarmi au sprijinit reprezentanții DSVSA pentru aflarea identității persoanelor verificate, iar structurile montane de jandarmi au intensificat patrulările pe traseele montane precum și pe sectoarele de drumuri județene din zona de competență.

                  Biroul de presă